Sunday, May 26, 2013

25 Mayis Dolunay kutlamasi


Belliydi böyle olacağı. 20 kusur günden beri yavaş yavaş hazırlanıyordu. Önce ince zarif bir hilal olarak yerini aldı bulutsuz sakin gökyüzünde, sonra kocaman siz deyin tepsi ben diyeyim tekerlek, hintliler desin yuvarlak ekmek capati gibi denizin üstünde asılı kaldı uzun süre.   Cumartesi günü Hintliler uyanır uyanmaz güneş tanrısı Sürya ya dönüp sabah dualarını ettiler, saksıdaki fesleğene su verdiler. Bütün gün sadece meyve yiyerek oruç tuttular.   Muson yağmurlarından önceki dayanılmaz sıcak biraz azalıp akşamın ılık deniz rüzgarı esmeye başlayınca, sadece sebze ve pilavdan oluşan aile yemeğini yediler ve yavaş yavaş yola çıktılar.
Mumbai halkının deniz ile anlaşılmaz bir ilişkisi var.   Arap denizi şehrin sol tarafını  kumlu sahillerle  boylu boyunca izlemesine rağmen, boş zamanlarında deniz kenarına gitmeyi çok seven halk balıkçılığı pek sevmiyor. Bir iki küçük tekne olur olmaz saatlerde pıt ,pıt motor sesleri ile rengini yitirmiş sularda bir bu tarafa bir su tarafa yol alıyor. Sahildeki mısır kocanı kemiren, uçan maymun balonları çekiştiren   çocuklar, sari köşelerini gözlerinin üstüne kadar çeken anneler, sıcak kumlara çömelen teyzeler,  acı yaprak çiğneyen ve kıpkırmız tüküren babalar bir günü daha kazasız belası bitirmenin ferahlığı ile kıyıya vuran dalgalara, kriket oynanan delikanlılara bakarlar, ya da dizlerine kadar suya girerler, çığlıklar atarak dalgalardan kaçarlar. Çoğu yüzme bilmez.
Bu  sefer ki dolunayın hikayesi önemli.  Hem Buddha’nın doğum günü, hem de tanrılardan birinin kaplumbağa şekline girerek bir dağın okyanusa gömülmesini önlediği tarih.   Mumbai pek Buddhist değil ama  çok hoşgörülü. Tanrıların yeniden doğuşu  saydıkları Budhanın doğum gününü kutlamağı da vazife sayıyorlar.
Hindistan’da neyi kutlarlarsa kutlasınlar mutlaka kavunici renkli kasımpati çiçekleri ile süsleme yaparlar. Eğer Dadar çiçek pazarına sabahın köründe giderseniz kamyonlar dolusu kasımpatıları acı kokuları ile çuvallarla alan, satan tüccar topluluğunu  görebilirsiniz. Kasımpatiların arasında beyaz leylaklar, cennet çiçekleri, güller, ve ille de baygın kokulu yaseminler iplere dizilmek üzere alıcı bekler.  Bütün gün tapınak içlerinde, sokak köşelerinde harıl harıl saçlara takılmak, tanrılara sunmak için küçük demetler yapar kadınlar kızlar.
Dolunay ayini için sadece kasımpatı   yeterli değil. Kurumuş,  yeşili kaçmış ,kararmış hindistan cevizi  de sunmak lazım tabii ki, Bir küçük tepsiye  biraz pirinç  fidesi, biraz şeker, sandal ağacı tozu, kafuru koyup   şimdi  VanGogh  tablolarındaki kadar lacivert,  bir o kadar da ebruli gökyüzünde kocaman yükselen dolunaya  karşı bir iki dua okuyup denize bırakırlar.  Bu küçük çaplı bir kutlama. Ağustos sonundaki fil başlı tanrı kutlaması gibi bütün Mumbai halkını sahile sürüklemese de bugün gece   sahilde denizde küçük ayinler sürer.
Hava sıcak., gece hafif deniz esintisi bile bu sıcağı azaltmaya yetmiyor. Eğer bu deniz kenarı ayinini görmek isterseniz  J.W Mariott Otelinin  sol tarafındaki kulübelerden ekmek arası patates köftesi,  acılı nohutlu pilav,   kıtır            toplu leziz püri pani  yiyerek, renkli buz dondurmaları kemirerek dolaşabilirisiniz sahilde. Ama daha rahat bir yer isterseniz uzun serin bardaklarda alkolsüz moktailler içerek, gün boyu gezdiğiniz tapınaklar, aldığınız bilezikler, sallar üstüne konuşarak serinliyebilceğiz  en uygun yer, sahil kenarındaki otel bahçeleridir.  Dışarda curcuna devam ederken Hindistan’ın daha önce gördüğünüz yerlerden nasıl farklı , nasıl inanılmaz olduğunu paylaşarak, bir sonraki günün planlarını değerlendirerek geçirebilirsiniz akşamınızı.    Biraz soluklandıktan sonra yakınlardaki Hare Krishna tapınağına gidip  gece ayinini izlemek  gecenizi bitirmek için  uygun plandır.
Bu deniz kenarı ayini Pazar gecesi de devam eder. İnsanlar yorgun, uyuya kalan çocuklarını omuzlarında taşıyarak, yanıp sönen oyuncaklarla, ayakları kumlu, sarileri en ışıltılı kıvrımları ile tuktuklara biner evlerine yollanırlar.  Dolunay denize rengini vererek batar. Siz Pazartesi sabahı bu yazıyı okurken deniz hindistan cevisi artıklarını yuvarlayarak  sahile geri bırakır. Sarı çiçekler dizi halinde kumların üstüne serilmiştir.  Bir iki tanrı heykelciği  teki kalmış şıpıdık terlikler, dua kandilleri ile  güneşi karşılar.  Mumbai   sahilleri 23 Haziran’daki  daki daha büyük dolunay törenine kadar sizi bekler.   Türkiye den THY ile  sadece 6 saat uzaklıktaki  bu güzelliği sakın kaçırmayın.


No comments:

Post a Comment