Thursday, March 8, 2012


 Holi: Dolunayda kavsaklarda, yol kenearlarinda ates yakip davul caldiklari ertesi gun de birbirlerine rengarek boyalar atip, su tabancalari ile islatip, ‘Holi, Holi’ diye bagirarak dolasip  iyi vakit gecirdikleri, insanlarin cekingenliklerini bir kenara birakip alkol ve mayalanmis keten tohumundan yapilan bir icki ile keyif cattiklari bir gun.   Dukkanlar, supermarketler hatta kose basi kulube dukkanlarin bile kapali oldugu -herhalde- yegane gun.  Soforlerin calismadigi, hizmetclerin fazla mesai yaptiklari bir gun.   (soforler niye calismaz acaba?)
Guzel bir bayram yani. Bu kutlamanin tarihini anlatmaya gelince biraz zor. Vishnu- (Bas tanri ) Hintcede baska bir ismi daha var: Narayana,  Narayana en iyi tanri. ( Krishna avatari ile de taninir)Yaratan yokeden cinsinden.  Hem sever, hem kizar. Cok eskilerden Hranyakasyap diye kucumen bir tanri kral herkesin kendine tapmasini istemis, bas eymeyenleri oldurmus, falan filan . Kendi oz oglu  Prahad ona bas kaldirmis  ve 
‘Narayana’dan baska tanri yoktur, babam bile  olsan seni tanimiyorum, kendine gel lutfen’ demis.  Eminim daha baska seylerde soylemisitir. Baba bu bas kaldirmaya cok sinirlenip kiz kardesine:
'Holika,  sevgili kardesim, git su oglumun haddini bildir; ben dunyayi ele gecirince sen de istedigin kadar kotuluk yapabilirsin, Mu ha ha ha !...'( kotu gulus efekti)
diye buyurmus..  Holika da  bu oneriyi cok beyenmis, kotuluk yapma istegi yegen sevgisinden ustun gelmis , Prahad’i kucakladigi gibi atese atlamis.  Biraz garip gelebilir bu ama  Holika ateste yanmama ozelligi varmis megersem., Prahad yanacak ona birsey olmiyacak, boylece abisi ile birlikte dunya egemenligine kavusacakmis. Ama bu sirada ufak bir ayrintiyi unutmus, ateste tek basina olunca yanmiyacakmis.   Vishnu ona kazalara karsi yanmadan koruyacak buyu vermismis. Ateste  iki kisi olunca dokunmazlik ise yaramamis, kocaman ateste Holika yanip kul olurken Vishnu Prahad'i kurtarmis.  Iste ogun bugun tqm dolunayda atesler yakilir, Holika yeniden cezanladirilir, iyi kotuyu yener, iman inancsizligi kovar,mutlu sona  bir kere daha ulasilir..



Baska bir rivayete gore  de Krishna, yaramaz ve capkin delikanli tanridir. Arkadaslari inek cobani kizlardir. Bunlarin adi Gopi dir. Gopiler guzel,piril piril kizlardir, guzel dansederler, sarki soylerler, lacivert tanri  Krishna'yi oyalarlar. Krishna cok afacan bir tanridir. Kucuklugunden beri ficuilardan yag calar, gece navisi guzel yuzunu una bular, kizlari korkutur. Hemde oyun olsun diye Gopi kizlara toz boya atar. Iste Holi o gunu anmak icin kutlanir.

 Bir haftadir heryerde toz boya ve su tabancasi satiliyor. Kucuk tabancalar degil. buyuk iki litre su alanlardan,  makinali tufek gibi olandan. Uzun borularda fiskiye su fiskirtanlardan.  Ciddi bir su savasina hazirlik yani. Kucuk balonlar, kucuk kovalar,  buyuk kovalar,icine su koyup atabileceginiz her sey. Ve Beyaz keten tunikler.  Buda adetlerden biri.Beyaz keten tunik giyilmeli. Mantigini anliyabiliyorum, boya, su ve beyaz giysi…  Bizde kucuk bir kutu boya aldik,. Kavunuci ,pembe ve  cig sari. Sabah erkenden apartmanin yoneticisi geldi. ‘Nick uyandi mi ona boya atacagim’ dedi. ‘Nick’in kargasi daha kahvalti etmedi ‘ demedim ama adam anladi. ‘Giyinin gelin asagida sizi bekliyoruz’ dedi. Cabucak giyindik, boyamizi  ve kucuk su tabancalarimizi aldik asagiya indik.  Uc aile kucuk sisme havuzu su ve topla doldurmuslar, buyuk kucuk su atiyorlar. Seker, tatli kurabiye , misir patlamisi ikram ettiler, kahvalti bile etmemis olan Robertson ailesi , hapir hupur yedi bu sunulan seyleri.  Toz boyalari savurduk, birbirimizi boyaya buladik, ailelerin babalari  ile su savasi yaptik, siril siklam islandik, camera ve ic camasirlarimiz bile boya oldu, kikirdadik,. Betonda pembe sari kavunici ayak izleri birakarak asansorun her dugmesine ayri renklerle dokunarak eve geldik. Hic bir yere dokunmadan dusa girdik.  Birazdan Kitty nin arkadaslari onu almaya geldiler. Sosyal kelebek Kitty baska bir partiye gitti.
 Bizim sofor ‘bugun tatil ben gelmiycem’ dedigi, Kitty’nin bir arkadasinin annesi , ‘cok boya atiyorlar arabayi mahvediyorlar ’ diye kendi soforunu vermedigi icin  baska bir soforle gittiler.Boylece  bazi soforler  rahat nefes aldi, yollardaki, evlerdeki boyalari temizlemek hizmetcilere dustu. Nick'le birlikte balkondan baktik gelene gecene. Bizi balkonda gorunce sapanla su dolu balonlar attilar, biz de onlara bardakla su doktuk,  aksama  dogru  alkol ve mayalanmis  keten tohumundan yapilan  icki ile dumanlanan kafalardan daha cok ses cikmaya basladi. Gece sarhoslarin ve toz boya yerine kirec, duvar boyasi, sentetik boyali su  atan kendini bilmez holiganlarin eline gecti. Soforler arabalarini daha korunakli yerelere park ettiler, ananeler kizlarini eve cagirdi, ( Kitty nerde kaldi acaba?) 
 Boylece bir Holi daha bitti. Seneye Allah Kerim.

No comments:

Post a Comment