Sunday, March 18, 2012

Taj Mahal


  Taj Mahal en guzel gundogumunda gorulurmus yani sabah ezani zamani. Saat 6 da. Orda  6 da olmak icin  5.30 uyanmak lazim. Araba ile bilet yerine,( 5 dakka) sonra da kucuk tuktukla kapi onune ( iki dakka) gitmeli,  Bu kadar erken, daha karga kahvaltisini etmeden yola dusen insanlar sadece imamlar ve Taj mahal sabah gorulmeli diye  turist kitabini okuyan insanlar.  Uzun kuyruk var. Cocuklari, bebekleri  ile gelenler, uykulu insanlar, geveze Amerikalilar, sen sakrak Avustralyalilar ve Mutsuz genclik ( Kitty yasindakiler) iceri girmeyi bekliyoruz. Kadinlar ve adamlar ayri kuyrukta. Iceri girerken siki guvenlik var. Kapida celik guvenlik kasasinin arkasinda makinali tufekli bir asker bizi suzuyor,  yol kenarindaki turist dukkanlari yol supuruypr, daha uyanip kucuk mermer tozundan tajmahal ve t shirt satmaya baslamamislar.  Kuyruk arkamizda uzuyor. Gun dogdu , sabah ezanlari, hatta en uykucu imamin ezani bile bitti.Biz kuyrukta yavas yavas ilerliyoruz. Iceri girerken rehber delikanli ayagimiza giymek icin galos verdi. Ya onlari giyecegiz yada ayakkabilari elimizde tasicagaiz. Secim bizim.

 Iceri girer girmez hemen Taj Mahal beyazligi karsiniza cikmiyor, kirmizi tastan yaplimis bir gecitten yurumeniz gerekli. Ondan once rehberin agir aksanli ingilizcesi ile anlattiklarini dinlemek lazim, enlem boylam, su kadar sene bu kadar tas, su kadar es, bu kadar cocuk, Islam dini, simetri, simetri,  isimler,tarihler ustunuze seller gibi geliyor.  Etrafta her dileden  benzer hikayeler, gruplar ahalinde fotograf ceken yari dinleyen yari bakinan insanlara anlatiliyor, bir curcunadir gidiyor ortalikta.Bizden once giren insanlar coktan beyaz binaya ulasmislar bile.  Nerde fotograf cekmek isterseniz orda bir suru insan var. Sizde tabii ki baskasinin fotografindasiniz. Simdilerde adet olan goz aldanmasi fotografi icin cogu insanlar ellerini acmislar yada bos havayi cimdikler gibi pozlar eriyorlar.  Iyice yerlestirirseniz, Taj Mahal avcunuzun icinde gibi gorulecek fotografiniz olacak!?

 6.30 da girdik 9 a ceyrek kalaya kadar dolastik. Umdugumdan buyuk bir yapi.  Goz aldanmasinin iyi kullanildigi, beyaz mermerin ( Turkiyeden degil, Belcikadan gelmis) gunes altinda ve ( eminim ay isiginda da) piril piril parladigi, sanki kendi icinden aydinlanmis gibi gozuken  bir guzellik.Dort kosesinde  4 tane minare. 90 Derece dik degil, hafif disari egik.  (bunlar bos minare, burasi camii degil yani ezan okunmuyor) Sol tarafta Cuma gunleri acik camii, sag tarafta ayni camiiye benziyen simdi girilmeyen  bir kucuk saray var. Simetri Islamda cok onemlidir diyor rehber, (oylemidir?) Taj Mahalin her tarafi simetrik.Tam karsidan bakilinca daha kucuk goruluyor, yakinina gidince buyuklugu daha belirgin, giris kapisi Yasin suresi ile cevrilmis, iceri girince fotograf cekmek yasak ama bu yasak mobil telefon kullanilmaya baslamadan cikmis, arada sirada flas patliyor ve ucuz mobil telefon ckamerasi sakirtisini Hintli gorevlilin yuksek sesli azari takip ediyor.  Icerde iki mermer lahit var. Hanimin ve beyinin cicek kakmali lahitleri  duvar suslemelerinin devami. Mermer duvarlar   akik, lapis, sedef, ve aklima gelmeyen bir suru tasla kakma ciceklerle bezenmis.. Duvarlar  da 30 Kuran suresi yazilmis.  Akik hafif saydam bir tas. Ay isisnda, gunes vurunca ve bu kadar da kalabalik yokken sanki mermer duvar icerden mumla aydinlanmis gibi gorunurmus. Akikten , yaplimis cicek kakmalari lapis maviliginin yaninda daha ucuk renk almis.  Dis duvarlar yekpare mermerden ve uzerlerine  has has ve rehan cicekleri kazinmis. Tas iscileri calisirken has has cignerlermis, -enerji verssin diye.

Sah Cinan’in uc hanimi ve bilmem ne kadar cariyesi  varmis. Iki hanimimdan da  cocugu olmamis, Mumtaz hanim da  ona  14 tane cocuk vermis. 7 si yasamamis 7 si yasamis. Yani Mumtaz hanim her yil hamile kalmis,  ve oldugunde 39 yasinda imis. Birbirlerine duskunlukleri bilinirmis zaten, ve savasa giderken bile yaninda goruturmus hanimini yada hanimlarini. Bombay yakinlarinda savas yaparken 9 aylik hamile hanimini da onunla imis. O zaman nasil gidilir oraya? Ya fil, yada deve uzerinde.   Bu zor  yolculuk Mumtaz hanima yaramamis, dogum sirasinda olmus, esinden bir daha  hic evlenmemesini, baskasindan da cocuk sahibi olmasini  istemis. Dogan bebek kizmis,. Bu kucuk kiz annesiz ve yas tutan pek te cocuklarina ilgi gostermeyen bir baba ile buyumus. 12 yasina kadar yasamis, ve kizamiktan olmus. Anesinin yanina gomulmemis ama.  Hayatta kalmayi basaran 7 cocuktan biri buyuyunce babasinin  bu anit mezar a harcadigi devlet hazinesinden pek hosnut kalmamis, abisini oldurup, Sah Cihan’I da hapise attirmis. Baba hapse atilmaya pek ses cikarmamis, zaten hanimin olumundan sonra  pek dunyevi islelere de ilgilenmiyormus, 22 yil yapimi sure Taj Mahal’I  karsidan gorebilecek bir kalede  yasamis olunceye kadar, iyi ogul da  onu sevgili hanimini yanina gomulmesine  izin vermis.

  Hem bu kadar bilgiyi duymak, akilda tutmak, isimleri hatirlamak, karsilastirmali tarih dusunmek ( o zamanlar Osmanli Imparatorlugu’nda kim basta  idi acaba? 1627? Hic hatirlamiyorum), su icmek, fotograf cekmek ,  Diana nin oturdugu yeri bulmak,, her sye fazla gelmeye , kalabalik yormaya basliyor. Sicak saat sabah 9 olmasina ragmen fazlalasiyor ve ter sirtimdan akmaya basliyor, Sularimiz bitti. Tuvalet  giris gisesinin yaninda. Muson mevisimine iki ay var, ve Taj Mahal’in arkasindaki irmak kurumus, cok az suda bir uzun kayik, icinde uc adamla karsi kiyiya geciyor.  Bahcede uc bes geyik, duvarlarda maymunlar , agaclarda sincaplar ve yesil papaganlar var. Cocuklar aglamaya basladilar, fiskiyeler sularini actilar.

Otele geri donup kahvalti etmeli sonra da Jaipur’a yola cikmali. 5 saat yolumuz var.



 Oteldeyiz, oyle cok fotograf var ki eve gidip en iyilerini secinye kadar hic birini Facebooka yuklemiyecegim.

 Iste bu kadar.   

No comments:

Post a Comment