Monday, January 9, 2012

Star Supermarket

Annem ne kadar sansli Ankara'da. Evinin iki adim dibinde kac tane supermarket var. Birini beyenmezsen oburkune git. Bir asansor seyahati otede. Burda oyle degil. Yeni soforumuz Krishna'ya telefon edince minibus gibi kocaman araba beni supermarkete goturmek icin bekliyor.  20 dakika uzaklikta market, beni indirip bir kenarda bekliyecek. Guvenlik kapisindan geciliyor ve bir hanim gorevli cantama bakiyor, oburu aletle ustumu ariyor. Bir sey yok gecebilirim.   Girer girmez sol tarafta alkol bolumu var. Ordan bira alip ayri odeniyor ucreti. Sonra kremler, sampuanlar.  Asagi yukari bildigimzi markalar. Daha cok cilt beyazligina , purusuz ve lekesiz olmasina yonelik kremler var.  Yiyecek bolumu daha ilgimi cekiyor.  Yogurt var. Adi 'Dahi'. Bizim yogurtlarimiz gibi. Bu sevindirici. Yogurtla ne gider ? salatalik. Bakalim var mi o da. Var. Ama kucuk ve guduk, cekirdegi az. Biraz tursuluk salataliga benziyor ama olsun var ya. Oda iyi.  Peynir?  Yorel peynirin adi 'Paneer'. Beyaz peynire benzer ama tuzsuz ( tuzlusu da varsa daha bilmiyorum), sanki kalip Lor peyniri gibi. Kasar peyniri de var. Yorel degil ama butceyi cok rahatsiz edicek kadar da pahali degil. Bir sure hamburger peyniri, krem peynir var.  Baska ne lazim? Domates. Evet bir obek var orda. Biraz yamru yumru, Uyuyan Guzel'in elmasi gibi bir kismi kirmizi obur tarafi yesil. Ama tek tek guzelleri secilebilir. Bu da iyi.  Yani yogurt, salatalik, domates,  beyaz peynir ( gibi sey) var. Zeytin kavanozda tuzsuz cekirdekiz.  Olsun ben ona sos yaparim zeytin yagla. Zeytin yag? Ispanyol asilli, kucuk siselerde. 

 Bakin sofranin salatasi hazir bile. Simdi asil yemek bulmali. Patates var. havuclar biraz baska renkte ince ve uzun boylu, sogan bir suru, yesil fasulye borulce gibi ve borulcenin zayif kuzeni gibi. Bamya var. Hakaret olani kadar kucuk degil. Gururla karsilastirilabilir.   Ispanak var. Uc gun uc gece yikansa yine de yikanmasi gereken cinsinden. Maydonoz yok ama kisnis yapraklari var. Sabunsu tadini seviyorsaniz yasadiniz. Yoksa Turkiye den maydonoz tohumu getirmek lazim. Bilmedigim bir suru, birazda korkunc gorulen uzun acur gibi seyler var. Ne yapilir acaba? Portakal, uzum, papaya, karpuz ( uc cesit), kavun ( 4 cesit)   elma armut  var ( pahali). Muz kucuk ve esmer lekeli. varillerde 10 -12 cesit pirinc. Kirik, cok kirik, haslanmis kurutulmus, basmati, daha uzun taneli, yaseminli, yaseminsiz. ama bizim kisa ve tombalacik Baldo pirinci yok. Kaldik yine Calrose princine. Makarna ithal. Uzun cubuk makarna ve burgu var. Hint halki cok makarna duskunu degil bizim gibi herhalde. Uc supermarket koridoru makarna reyonu yok.   Ekmek var. Izmir kumrusu kadar kucuk, biraz tikiz, ama sandvic yapilacak ekmek var ve tabii ki tost ekmegi de.
 Bir suru biskuvi var ama hic Eti yok, Ulker yok. En sevdigim seylerden biri olan gofret yok.  Turkiye ye gidinceye kadar beklemek cok zor. Abuk subuk her sey var ama. Bilmedgim adini hic duymadigim, kavrulmus tel sehriyeden tutunda nefes ferahlatici kisnis karmasasina kadar bir cok sey var. Gofret yok. Onumde uzun  tek orgusu,sacinin ayrimindan iki kasinin ortasina kadar kirmizi tozunu surmus, sariisine sarilmis, soyle sol omzunun ustunden arkaya sallandirmis orta yasli bir teyze, sipidik parmak arasi terliklerini surukliyerek sepetine bir iki torba koyuyor. Gidip bakiyorum, susam kapli naftalin toplari gibi bir sey. Bu gun almiyim . Onun yerine bildigim badem, uzum, antep fistigi ve incir alayim.
 Aksama yemekte salata, cacik, beyaz peynir,  kekik soslu zaytinyagi eklenmis siyah zeytin, karpuz kavun uzum tabagi var. Zeytinyagli borulce, yogurtlu ispanak kavurma da. Ne eksik? soyle buzlu bardakta beyazlik. Arap Denizi manzarali balkonda ne guzel giderdi simdi.
 Sisesini alan buyursun gelsin.

No comments:

Post a Comment